Wyznacz ,,k'' - wielomiany
Mihu: Wyznacz ,,k'' wiedząc, że przy dzieleniu wielomianu W(x) przez wielomian P(x) reszta wynosi 5.
W(x) = 2x4 − 4x3 + (4k−1)x2 − 3x + 2
P(x) = x + 2
21 sty 13:59
karty do gry : W(−2) = 5
21 sty 13:59
Mihu: Nie potrafię tego obliczyć na to wychodzi...
W(x) 2*(−2)
4 − 4*(−2)
3 + (4k−1)(−2)
2 − 3(−2) +2
Czyli ? ..
32 + 32 + 16k − 4 + 6 + 2 = 5 ?
68 + 16k = 5
Ii z tego mi nie wyjdzie nic, więc mam pewnie pełno błędów, bo nie potrafię tego zrobić
21 sty 14:19
Jerzy:
| | 63 | |
Jeśli dobrze policzyłeś, to: 16k = − 63 ⇔⇔ k = − |
| |
| | 16 | |
21 sty 14:22
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
W(x) = Q(x)*P(x) + 5 (gdzie Q(x) to jest wynik dzielenia W(x) przez P(x) z pominięciem
reszty)
P(x) = x+2 ... więc P(−2) = 0
W takim razie:
W(−2) = Q(−2) * P(−2) + 5 = Q(−5) *
0 + 5 = 5
więc W(−2) = 5
w takim razie k =

wyznacz W(−2) i liczysz
21 sty 14:22
21 sty 14:24
Mihu: Czyli dobrze policzyłem i wynik to k = −63/16 ?
21 sty 14:31