matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę z funkcji wymiernej
:):
Oblicz całkę z funkcji wymiernej:
https://i.imgur.com/t1UndYb.png
21 sty 13:42
kochanus_niepospolitus:
serio
t = x
2
+6x+9 dt = (2x +6) dx = 2*(x+3) dx więc
x − 3
dt
dx
∫
dx = 2∫
+ 6∫
=
x
2
+6x+9
t
(x+3)
2
dt
ds
= 2∫
+ 6∫
t
s
2
21 sty 13:48