liczby zespolone
Analiza: Jeżeli z=3(cos2+isin2)(cos1+isin1),to
a) |z4|=....
b) arg(z4)=....
zastanwiam się, jak zapisać a) bo wiem, że z * ¬z(sprzężone z) =|z|2 ale w sumie mi to nie
wiele daje, czy |z4|=r4(gdzie r=√a2 +b2)?
czy w b) moge to zapisać jako arg(z4)=4*arg(z) +2kπ?
21 sty 13:41
karty do gry :
z = 3[cos(3) + isin(3)]
|z4| = 34 = 81
arg(z4) = 3*4 +2kπ = 12 + 2kπ
21 sty 13:59
Analiza: dlaczego arg(z)=3?
21 sty 14:01
karty do gry : z = |z|(cosφ + isinφ) = 3(cosφ + isinφ)
gdzie
|z| − moduł liczby zespolonej
φ − argument liczby zespolonej
21 sty 14:03
PW: a)
Liczby (cos2+isin2) oraz (cos1+isin1) mają moduły równe 1, a więc z4 ma moduł równy 34.
b) Co otrzymasz po wymnożeniu
(cos2+isin2)(cos1+isin1)?
21 sty 14:05
Analiza: czyli mam cosφ=3*cos3/3 −−−> cosφ=cos3 i dlatego φ=3?
21 sty 14:05
karty do gry : poprawię.
z = |z|(cosφ + isinφ) = 3(cos(3) + isin(3))
Stąd odczytujesz nie liczysz
|z| = 3
φ = 3
21 sty 14:10
Analiza: ok, dziękuje
21 sty 14:11