znalezienie współrzędnych wektora
Kamil: Witam. jak znaleźć te współrzędne.
mamy wektor v∊R2 w bazie b. wektor v ma współrzędne (−1,1)
znajdź φ*ς (v). (gwiazdka pomiędzy literami greckimi oznacza złożenie przekształceń)
φ*ς =
|5 36|
|4 28|
21 sty 12:06
Kamil: przekształcenie φ*ς jest w bazie B tzn to jest macierz B[φ*ς]B
21 sty 12:08
21 sty 13:49
Pytający:
Odnośnie:
https://www.matematyka.pl/428832.htm
Oznaczenia:
M
AB(Φ) // macierz przekształcenia Φ:V→W, gdzie A to baza V, B to baza W
M
AB(id) // macierz zmiany bazy z A na B
Wtedy:
a)
M
BB(Φ∘φ)*v=M
B'B(id)*M
C'B'(Φ)*M
CC'(id)*M
BC(φ)*v
b)
M
CC'(φ∘Φ)*w=M
CC'(id)*M
BC(φ)*M
B'B(id)*M
C'B'(Φ)*M
CC'(id)*w
Oczywiście M
B'B(id)=(M
BB'(id))
−1.
21 sty 14:47
21 sty 14:56
Pytający:
Być może, ale zapis P
B→B' kojarzy mi się z przejściem z bazy B do bazy B', więc na odwrót
niż zapisałem. A co miał oznaczać ten Twój zapis to nie wiem.
21 sty 15:09
Kamil: PB→B' oznacza B[id]B'
wtedy było by dobrze czy odwrotnie, bo mi już zaczyna się plątać to
21 sty 15:16
Pytający:
Jeśli B[id]B' to macierz zmiany bazy z B' na B, to mamy to samo.
21 sty 15:22
Kamil: B[id]B' to zmiana z B na B'
Jesteś pewien że masz dobrze?
bo chyba na odwrót gdyż wychodzi nam macierz przekształcenia w bazach B' i B, a na dodatek
między macierzą przejścia z bazy do bazy a przekształcenia Mc'B(Φ) są inne bazy
21 sty 15:31
21 sty 15:45
Kamil: tak, mamy raczej identycznie, tylko odwrotne zapisy.
a teraz pytanko.
Jeśli wyznaczyłem już tę macierz z podpunktu a czyli macierz MBB to jak zrobić ten podpunkt
a?
jak wyznaczyć te nowe współrzędne wektora?
21 sty 15:51
21 sty 15:52
Pytający:
Albo jednak mamy co innego, albo masz błędy w rachunkach:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=inv(%7B%7B3,4%7D,%7B2,3%7D%7D)*%7B%7B-1,1,0%7D,%7B2,-1,2%7D%7D*%7B%7B2,0,-1%7D,%7B0,1,1%7D,%7B1,1,0%7D%7D*%7B%7B2,1%7D,%7B0,1%7D,%7B1,0%7D%7D
A jak znajdujesz współrzędne? Ano mnożysz przez znalezioną macierz (co wyżej zapisałem), u mnie
wyjdzie:
21 sty 16:23
Kamil: masz malutki błąd właśnie z tą macierzą przejścia z bazy B do B'
tu jedyną macierz jaką trzeba odwrócić to macierz przejścia z bazy C do C'.
poprawna odpowiedź to wektor [31,24]
21 sty 16:56
Pytający:
Absolutnie się nie zgadzam i podtrzymuję mój sposób, tylko poprawiam wynik (bo Wolfram nieco
oszukał):
https://www.wolframalpha.com/input/?i=inv(%7B%7B3,4%7D,%7B2,3%7D%7D)
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%7B%7B3,-4%7D,%7B-2,3%7D%7D*%7B%7B-1,1,0%7D,%7B2,-1,2%7D%7D*%7B%7B2,0,-1%7D,%7B0,1,1%7D,%7B1,1,0%7D%7D*%7B%7B2,1%7D,%7B0,1%7D,%7B1,0%7D%7D
21 sty 18:01