Oblicz największą liczbę
Solek: Jest podanych 5 liczb: x, 20, 10, 8, y gdzie x jest liczbą największą a y najmniejszą. Suma
wszystkich liczb wynosi 100. Suma trzech liczb wynosi 85. Oblicz największą liczbę. Wynik to
x=55
Ja obliczałem to w ten sposób:
x+y+20+10+8=100 ⇒ x+y=62
Gdy te trzy liczby to:
1) x+y+20=85 ⇒ x+y=65≠62
2) x+20+10=85 ⇒ x=55 y=7
3) x+20+8=85 ⇒ x=57 y=5
4) x+10+8=85 ⇒ x=67 więc błąd bo x+y=62
Tutaj wychodzi mi, że są dwa możliwe rozwiązania a w odpowiedziach jest tylko jedno.
Czy gdzieś tutaj jest błąd i czy jest możliwe jakieś inne szybsze rozwiązanie zadania?
21 sty 11:12
kochanus_niepospolitus:
a czemu z (4) nie może być y =
−5 
Nie ma ograniczenia do liczb dodatnich.
21 sty 11:28
Solek: zapomniałem dodać że liczby mają być dodatnie sorki
21 sty 11:42