Równania trygonometryczne
Krzysztof Bądaruk: sin2 x − cos2 x =0 Poza rozwiązaniem wyjaśnił by mi ktoś na jakiej zasadzie się oblicza tego
typu zadania? Z góry dziękuje.
21 sty 11:06
Jerzy:
Np, tak:
| | 1 | |
.... ⇔ sin2x − (1 − sin2x) = 0 ⇔ 2sin2x = 1 ⇔ sin2x = |
| ⇔ |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
⇔ sinx = |
| lub sinx = − |
| |
| | √2 | | √2 | |
21 sty 11:09
Krzysztof Bądaruk: Będąc przy postaci 2sin2 x=1 jest możliwość przekształcenia tego w sposób sin2x=1? Wtedy była
by możliwość podstawienia pod 2x t i wyliczenia samego x.
Wcześniej wzorowałem się na kanale MatematykaNaPlus na yt i z cos2 x−sin2 x=0 właśnie
wyszło, że cos 2x=0 z jakiejś zależności.
21 sty 11:22
Jerzy:
Ze wzoru: cos2x − sin2x = cos(2x)
21 sty 11:25