całka podwójna po obszarze
NIKI: Cześć ! Mam duży problem z całkami podwójnymi i obszarami , szukałam pomocy w internecie ale
mam wrażenie że nigdzie nie ma jasnej odpowiedzi , mianowice mam problem z tym po czym
początkowo licze całkę po dx czy dy , rozwiązując zadania mam wrażenie że czasem może być po
dx i dy ale wyniki się różnią (sprawdzałam nawet na kalulatorze dla całek podwójnych ) .
Prosiłabym o to ,żeby ktoś mi wytłumaczył skąd mam wiedzieć czy brać po dx lub dy, wiem że ma
być ograniczona z obu stron prostymi , ale nie do końca mi to pasuje. Podam przykłady które
mam do rozwiązanania i gdybyś ktoś do każdego mógł mi tylko powiedzieć czy biore po dx czy dy
i dlaczego to była bym bardzo wdzięczna, bo niestety nawet rysunek mi nie pomaga.
7. y D: y=2−x2 , y=−1 , y=1 ,x=1 , x=1−√1−y2
21 sty 10:42
Lain: Jeśli obszar całkowany jest obszarem normalnym względem osi OX, to liczysz najpierw po dy potem
po dx, a jeśli obszarem normalnym względem osi OY, to najpierw po dx potem po dy.
21 sty 11:20
NIKI: a skąd mam wiedzieć kiedy jest obszarem normalnym względem dx a kiedy dy? Mogłabym prosić o
wytłumaczenie?
23 sty 14:48
23 sty 14:52
Mila:

Obszar normalny względem osi OX
Pole obszaru:
P=
1∫
4y=g(x)∫
y=f(x)dy dx
pierwsze całkowanie w granicach zmiennych , drugie w granicach stałych.
23 sty 17:33
Mila:

obszar normalny względem osi OY
23 sty 17:38
NIKI: Bardzo Ci dziękuję za pomoc!
24 sty 18:14