całka podwojna po obszarze
NIKI: Cześć ! Mam duży problem z całkami podwójnymi i obszarami , szukałam pomocy w internecie ale
mam wrażenie że nigdzie nie ma jasnej odpowiedzi , mianowice mam problem z tym po czym
początkowo licze całkę po dx czy dy , rozwiązując zadania mam wrażenie że czasem może być po
dx i dy ale wyniki się różnią (sprawdzałam nawet na kalulatorze dla całek podwójnych ) .
Prosiłabym o to ,żeby ktoś mi wytłumaczył skąd mam wiedzieć czy brać po dx lub dy, wiem że ma
być ograniczona z obu stron prostymi , ale nie do końca mi to pasuje. Podam przykłady które
mam do rozwiązanania i gdybyś ktoś do każdego mógł mi tylko powiedzieć czy biore po dx czy dy
i dlaczego to była bym bardzo wdzięczna, bo niestety nawet rysunek mi nie pomaga.
6. 2x−5y+3 D: y=3x2 , y =12x
21 sty 10:41
Mila:

∫∫
D(2x−5y+3)dxdy=
D: y=3x
2, y=12x
Rysunek
granice całkowania:
3x
2=12x
3x
2−12x=0
3x(x−4)=0
x=0 lub x=4 stałe granice
0∫
4[
y=3x2∫
12x((2x−5y+3)dy]dx=
| | 5 | |
=0∫4[ 2xy− |
| y2+3y]3x212x ] dx= |
| | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
=0∫4[2x*12x− |
| 144x2+3*12x−(2x*3x2− |
| *9x4+9x2)]dx= |
| | 2 | | 2 | |
| | 45 | |
=0∫4( |
| *x4−6x3−345x2+36x) dx= |
| | 2 | |
| | 9 | | 3 | |
=[ |
| x5− |
| x4−115x3+18x2]04= |
| | 2 | | 2 | |
=−2848
21 sty 19:47