całka podwójna po obszarze
NIKI: Cześć ! Mam duży problem z całkami podwójnymi i obszarami , szukałam pomocy w internecie ale
mam wrażenie że nigdzie nie ma jasnej odpowiedzi , mianowice mam problem z tym po czym
początkowo licze całkę po dx czy dy , rozwiązując zadania mam wrażenie że czasem może być po
dx i dy ale wyniki się różnią (sprawdzałam nawet na kalulatorze dla całek podwójnych ) .
Prosiłabym o to ,żeby ktoś mi wytłumaczył skąd mam wiedzieć czy brać po dx lub dy, wiem że ma
być ograniczona z obu stron prostymi , ale nie do końca mi to pasuje. Podam przykłady które
mam do rozwiązanania i gdybyś ktoś do każdego mógł mi tylko powiedzieć czy biore po dx czy dy
i dlaczego to była bym bardzo wdzięczna, bo niestety nawet rysunek mi nie pomaga.
5. 3x−y D: y=4−x2 , y=0
21 sty 10:41
Mila:

∫∫
D (3x−y) dxdy
D: y=4−x
2, y=0
4−x
2=0
x=−2 lub x=2
−2∫
2(
0∫
4−x2(3x−y)dy)dx=
| | 1 | |
=−2∫2([3xy− |
| y2]04−x2)dx= |
| | 2 | |
| | 1 | |
=−2∫2(3x*(4−x2)− |
| (4−x2)2−0)dx= |
| | 2 | |
| | 1 | |
=−2∫2(12x−3x3−8+4x2− |
| x4) dx= |
| | 2 | |
| | 1 | |
=−2∫2(− |
| x4−3x3+4x2+12x−8) dx= |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | | 1 | |
=[− |
| * |
| *x5−3* |
| x4+ |
| x3+12* |
| x2−8x]−22= |
| | 2 | | 5 | | 4 | | 3 | | 2 | |
21 sty 21:45