Całka podwójna po obszarze D
NIKI: Cześć ! Mam duży problem z całkami podwójnymi i obszarami , szukałam pomocy w internecie ale
mam wrażenie że nigdzie nie ma jasnej odpowiedzi , mianowice mam problem z tym po czym
początkowo licze całkę po dx czy dy , rozwiązując zadania mam wrażenie że czasem może być po
dx i dy ale wyniki się różnią (sprawdzałam nawet na kalulatorze dla całek podwójnych ) .
Prosiłabym o to ,żeby ktoś mi wytłumaczył skąd mam wiedzieć czy brać po dx lub dy, wiem że ma
być ograniczona z obu stron prostymi , ale nie do końca mi to pasuje. Podam przykłady które
mam do rozwiązanania i gdybyś ktoś do każdego mógł mi tylko powiedzieć czy biore po dx czy dy
i dlaczego to była bym bardzo wdzięczna, bo niestety nawet rysunek mi nie pomaga.
3. x2 + y D: y=x2 , y2 = x
21 sty 10:39
Mila:

∫∫
D(x
2+y) dx dy=..
D: y=x
2, y
2=x
Granice stałe:
(x
2)
2=x
x
4−x=0
x*(x
3−1)=0
x=0 lub x=1
0∫
1(
x2∫
√x(x
2+y) dy) dx=
| | 1 | |
=0∫1([x2*y+ |
| y2]x2√x dx= |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
=0∫1(x2*√x+ |
| x−(x4+ |
| x4)dx= |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | | 1 | |
=0∫1(− |
| x4+x5/2+ |
| x+ |
| x)dx= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | | 2 | | 1 | |
=[− |
| * |
| x5+ |
| x7/2+ |
| x2]01= |
| | 2 | | 5 | | 7 | | 4 | |
| | 3 | | 2 | | 1 | | −42+40+35 | | 33 | |
=− |
| + |
| + |
| −0= |
| = |
| |
| | 10 | | 7 | | 4 | | 140 | | 140 | |
21 sty 20:55