Całka podwójna po obszarze D
NIKI: Cześć ! Mam duży problem z całkami podwójnymi i obszarami , szukałam pomocy w internecie ale
mam wrażenie że nigdzie nie ma jasnej odpowiedzi , mianowice mam problem z tym po czym
początkowo licze całkę po dx czy dy , rozwiązując zadania mam wrażenie że czasem może być po
dx i dy ale wyniki się różnią (sprawdzałam nawet na kalulatorze dla całek podwójnych ) .
Prosiłabym o to ,żeby ktoś mi wytłumaczył skąd mam wiedzieć czy brać po dx lub dy, wiem że ma
być ograniczona z obu stron prostymi , ale nie do końca mi to pasuje. Podam przykłady które
mam do rozwiązanania i gdybyś ktoś do każdego mógł mi tylko powiedzieć czy biore po dx czy dy
i dlaczego to była bym bardzo wdzięczna, bo niestety nawet rysunek mi nie pomaga.
2. x2 / y2 D:x=2,x=y,xy=1
21 sty 10:38