linowa niezależność wektorów
Ris: linowa niezależność wektorów.
v1 = (2 , 1, 0)
v2 = (1, 1, 0)
v3 = (1, 1, 1)
Porównuje kombinacje liniową ze skalarami a1, a2, a3 do wektora zerowego.
Robię układ równań i wychodzi:
2a1 = − a2
a1 = −a2
a3 = 0
i nie mam pojęcia, co dalej.
Jak stwierdzić, czy są liniowo niezależnie lub nie?
21 sty 09:34
Lech: Oblicz wyznacznik zbudowany z wektorow , jezeli det A ≠ 0 to wektory sa liniowo
niezalezne .
21 sty 09:44
Blee:
Z drugiego rownania podstawiasz do pierwszego i wychodzi ze jedynym rozwiazaniem tego ukladu
jest:
a1 = a2 = a3 =0
21 sty 09:45