PW: Zadanie jest ciekawe, bo aż woła o inne rozwiązanie. Nie twierdzę, że lepsze, ale inne.
x
6−1=(x
3−1)(x
3+1)=(x−1)(x
2+x+1)(x+1)(x
2−x+1),
a więc
| | x6−1 | | (x−1)(x2+x+1)(x+1)(x2−x+1) | |
|
| = |
| = |
| | (x−1)(x+1)(x−2) | | (x−1)(x+1)(x−2) | |
| | (x2+x+1)(x2−x+1) | | r | |
= |
| =P(x)+ |
| , |
| | x−2 | | x−2 | |
gdzie r − reszta z dzielenia wielomianu Q(x)=(x
2+x+1)(x
2−x+1) przez dwumian (x−2) jest równa
Q(2)=(2
2−2+1)(2
2+2+1)=3
.7=21.
Wobec tego
| | x6−1 | | 21 | |
|
| =P(x)+ |
| |
| | (x−1)(x+1)(x−2) | | x−2 | |
i tym samym
| | 21 | |
x6−1=P(x)(x−1)(x+1)(x−2)+ |
| (x−1)(x+1)(x−2)=P(x)(x−1)(x+1)(x−2)+21(x2−1), |
| | x−2 | |
co oznacza że szukana reszta jest wielomianem 21(x
2−1).