matematykaszkolna.pl
pwdpdbnstw ciąg dalszy Patłyk2703: 4. Rozmieszczamy losowo n + 1 kul w n ponumerowanych urnach. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że ani jedna urna nie pozostanie pusta.

nawias
n−1+1
nawias
nawias
n−1
nawias

nawias
n
nawias
nawias
n−1
nawias

no to różnych rozmieszczeń tak, by żadna urna nie była pusta jest
=
=n

a |Ω|=2n
 n 
czyli Pn=

2n 
dobrze myślę?
21 sty 00:41
Patłyk2703: co do |Ω| nie jestem pewien, wzór z dwumianem mam ze skryptu opisujący prawie ten sam przykład.
21 sty 00:42
Pytający: A wiesz skąd ten wzór z dwumianem? Czy po prostu zgadujesz? Jakie to są różne rozmieszczenia? Ustal sobie co nieco i nie zgaduj, będzie łatwiej.
21 sty 01:02
Basia: wyobraź sobie, że masz to "fizycznie" wykonać; jak to zrobisz?
21 sty 01:04
Patłyk2703: ten wzór z dwumianem jest z książki Rucińskiego. Jest tam ogólny wzór na liczbę kombinacji , k

nawias
k−1
nawias
nawias
n−1
nawias

identycznych kul w n różnych szufladach, leci on jako
. Po podstawieniu tutaj

wychodzi {n}{n−1} czyli n
21 sty 01:12
Patłyk2703: @Basia no w takim przypadku kiedy jest n i n+1, to po prostu wszędzie włożyłbym po jednej kuli (do każdej urny) a tą ostatnią kulę dał do losowej urny.
21 sty 01:13
Basia: świetnie; teraz zastanów się jak to zapisać
21 sty 01:15
Patłyk2703: no w liczniku wychodzi zatem n, gdyż tą ostatnią kulę mogę włożyć na n sposobów (bo tyle jest urn). Problem dalej mi wisi w tej |Ω|. Ale jeszcze chwilkę pomyślę.
21 sty 01:17
Basia: istotne jest czy kule są rozróżnialne czy nie
21 sty 01:24
Patłyk2703: hmm no a cała |Ω| nie będzie wtedy 2n . Tu mamy w totalu n+1 kul i n urn. a gdyby się zabrać
 (n+1)! 
za to na zasadzie

, czyli inaczej (n+1)! ? Ale to też trochę bez sensu.
 (n+1−n) 
Myślałem, że np. w pierwszej urnie może być n+1 kul, w drugiej n kul, trzeciej n−1 kul i tak do n−tej urny. Ale tu nie musi nam kula wpadać do każdej urny po kolei.
21 sty 01:28
Patłyk2703: No z treści zadania wynika nam jakoś, że nie są.
21 sty 01:28
Pytający: Co do tego wzoru z książki, to on pewnie wyznacza jedynie liczbę różnych sposobów, na które można rozmieścić k identycznych kul w n różnych szufladach dla k≥n>0 tak, że żadna szuflada

nawias
4−1
nawias
nawias
2−1
nawias

nie jest pusta. Przykładowo 4 kule, 2 szuflady mamy
=3 różne rozmieszczenia: (3,1),

(2,2), (1,3). Nijak jednak ma się to do tego zadania. To jedynie liczba różnych sposobów i nic nam nie mówi o "częstości" występowania różnych rozmieszczeń. W zadaniu masz "Rozmieszczamy losowo"... czyli jak konkretnie? Musisz ustalić, co jest zdarzeniem elementarnym. Rozważ sobie prosty przypadek, 3 kule, 2 szuflady. Wtedy: |Ω|=? P(x1,x2) // prawdopodobieństwo, że w pierwszej szufladzie jest x1 kul i w drugiej jest x2 kul P(0,3)=? P(1,2)=? P(2,1)=? P(3,0)=?
21 sty 01:45
Patłyk2703: 1.Tak, masz rację z tym modelem. Dokładnie tego się tyczył. 2. Dobra to ja się zgubiłem teraz
21 sty 01:50
Patłyk2703: |Ω|=4
 1 
P(0,3)=

4 
 1 
P(1,2)=

4 
i tak dalej
21 sty 01:58
Patłyk2703:
 2 1 
no i możemy sobie zabrać teraz warianty z zerami, czyli pozostaje P=

=

. Tak już
 4 2 
 3 
zrobiłem w zeszycie jakieś x czasu temu. Zrobiłem też dla 3 urn i 4 kul, wyszło

15 
szansy, że w każdej jest przynajmniej jedna kula.
21 sty 01:59
Patłyk2703: ale wciąż nie widzę zależności. Wzoru ogólnego czy idei.
21 sty 02:03
Pytający: Jak dla mnie to nieintuicyjne, że te prawdopodobieństwa są sobie równe, ale skoro tak sobie zakładasz. Wtedy:

nawias
(n+1)+(n)−1
nawias
nawias
(n+1)
nawias

nawias
2n
nawias
nawias
n+1
nawias

|Ω|=
=

Dlaczego tak? Kombinacje z powtórzeniami. Masz (n+1)−elementowy multizbiór ze zbioru n−elementowego. Może prościej, jest to liczba rozwiązań całkowitych równania: x1+x2+...+xn=n+1, xi≥0 A wzór z tamtej książki to liczba rozwiązań całkowitych równania: (x1+1)+(x2+1)+...+(xn+1)=n+1, xi≥0 x1+x2+...+xn=1, xi≥0

nawias
1+n−1
nawias
nawias
1
nawias

nawias
n
nawias
nawias
1
nawias

nawias
n
nawias
nawias
n−1
nawias

Czyli
=
=
.

21 sty 02:12
Basia: jeżeli one nie są rozróżnialne to mamy tylko n różnych sposobów, bo wybieram tylko jedną urnę, w której będą dwie kule, a które gdzie to już nie ma znaczenia tyle, że wtedy jest problem z mocą zbioru Ω jeżeli są rozróżnialne to |Ω| = (n+1)n problem za to jest dalej to jest zagadnienie z zakresu tzw. liczb Stirlinga nie chcę Cię wprowadzać w błąd, a już mi się źle myśli bo przysypiam poczytaj sobie może tutaj o tych liczbach Stirlinga http://www-users.mat.umk.pl/~much/RR/referaty2007/stirling-praca.pdf Jutro możemy do tego wrócić.
21 sty 02:13
Patłyk2703: OK, dobranoc, ja też już siadam powoli. Przeczytam to, ale DZISIAJ emotka
21 sty 02:16
Pytający: Basiu, ale dla rozróżnialnych jest oczywiście |Ω|=nn+1. I również dobranoc.
21 sty 02:24
Basia: Oczywiście; najlepszy dowód, że już zasypiam (n+1)→n przecież Dobranoc emotka
21 sty 02:26
Patłyk2703:
 n 
Dobra, czyli dla rozróżnialnych mamy P=

?
 nn+1 
21 sty 12:35
Patłyk2703:
 n 
nawias
2n
nawias
nawias
n+1
nawias

A dla nieroroznialnych mamy P =

gdzie mianownik to
 |Ω|  
21 sty 13:23
Mila: 1) kule i urny rozróżnialne: |Ω|=nn+1 A− żadna z urn nie jest pusta

nawias
n+1
nawias
nawias
2
nawias

|A|=
*n!

2) kule nierozróżnialne , urny rozróżnialne |Ω|=Liczba rozwiązań poniższego równania w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych x1+x2+...+xn=n+1, xi≥0

nawias
n+1+n−1
nawias
nawias
n−1
nawias

nawias
2n
nawias
nawias
n−1
nawias

|Ω|=
=

A− żadna z urn nie jest pusta |A|−liczba rozwiązań poniższego równania w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych x1+x2+...+xn=n+1−n, x1+x2+...+xn=1
nawias
1+n−1
nawias
nawias
n−1
nawias

nawias
n
nawias
nawias
n−1
nawias

=
=n

|A|=n
21 sty 18:44
Pytający: A − ani jedna urna nie pozostanie pusta • Jeśli losowe rozmieszczenie n+1 kul w n urnach polega na wzięciu każdej kuli z osobna i umieszczeniu jej w dowolnej urnie (i prawdopodobieństwo umieszczenia w każdej urnie jest takie samo), to wtedy bez różnicy, czy kule są rozróżnialne, czy są nierozróżnialne i:

nawias
n
nawias
nawias
1
nawias
nawias
n+1
nawias
nawias
2
nawias

(n−1)!

(n+1)! 
P(A)=

=

.
 nn+1 2nn 
nawias
n
nawias
nawias
1
nawias

// wybór urny z 2 kulami

nawias
n+1
nawias
nawias
2
nawias

// wybór 2 kul do wybranej urny

(n−1)! // rozmieszczeń pozostałych (n−1) kul w pozostałych (n−1) urnach • Jeśli natomiast losowe rozmieszczenie n+1 kul w n urnach polega na wyborze rozmieszczenia unikatowego wg ilości kul w poszczególnych urnach spośród wszystkich możliwych takich rozmieszczeń (i prawdopodobieństwo wylosowania każdego takiego rozmieszczenia jest takie samo), wtedy:
 n 
P(A)=

nawias
2n
nawias
nawias
n+1
nawias

Przykładowo dla 3 kul i 2 szuflad masz odpowiednio w obu wersjach: P(x1,x2) // prawdopodobieństwo, że w pierwszej szufladzie jest x1 kul i w drugiej jest x2 kul 1.
 1 
P(3,0)=P(0,3)=

8 
 3 
P(2,1)=P(1,2)=

8 
 (2+1)! 6 
P(A)=

=

2*22 8 
2.
 1