pwdpdbnstw ciąg dalszy
Patłyk2703: 4. Rozmieszczamy losowo n + 1 kul w n ponumerowanych urnach. Oblicz prawdopodobieństwo
tego, że ani jedna urna nie pozostanie pusta.
| | | | | |
no to różnych rozmieszczeń tak, by żadna urna nie była pusta jest | = | =n |
| | | |
a |Ω|=2
n
dobrze myślę?
21 sty 00:41
Patłyk2703: co do |Ω| nie jestem pewien, wzór z dwumianem mam ze skryptu opisujący prawie ten sam przykład.
21 sty 00:42
Pytający:
A wiesz skąd ten wzór z dwumianem? Czy po prostu zgadujesz?

Jakie to są różne rozmieszczenia? Ustal sobie co nieco i nie zgaduj, będzie łatwiej.
21 sty 01:02
Basia: wyobraź sobie, że masz to "fizycznie" wykonać; jak to zrobisz?
21 sty 01:04
Patłyk2703: ten wzór z dwumianem jest z książki Rucińskiego. Jest tam ogólny wzór na liczbę kombinacji , k
| | | |
identycznych kul w n różnych szufladach, leci on jako | . Po podstawieniu tutaj |
| | |
wychodzi {n}{n−1} czyli n
21 sty 01:12
Patłyk2703: @Basia
no w takim przypadku kiedy jest n i n+1, to po prostu wszędzie włożyłbym po jednej kuli (do
każdej urny) a tą ostatnią kulę dał do losowej urny.
21 sty 01:13
Basia: świetnie; teraz zastanów się jak to zapisać
21 sty 01:15
Patłyk2703: no w liczniku wychodzi zatem n, gdyż tą ostatnią kulę mogę włożyć na n sposobów (bo tyle jest
urn). Problem dalej mi wisi w tej |Ω|. Ale jeszcze chwilkę pomyślę.
21 sty 01:17
Basia: istotne jest czy kule są rozróżnialne czy nie
21 sty 01:24
Patłyk2703: hmm no a cała |Ω| nie będzie wtedy 2
n . Tu mamy w totalu n+1 kul i n urn. a gdyby się zabrać
| | (n+1)! | |
za to na zasadzie |
| , czyli inaczej (n+1)! ? Ale to też trochę bez sensu. |
| | (n+1−n) | |
Myślałem, że np. w pierwszej urnie może być n+1 kul, w drugiej n kul, trzeciej n−1 kul i tak
do n−tej urny. Ale tu nie musi nam kula wpadać do każdej urny po kolei.
21 sty 01:28
Patłyk2703: No z treści zadania wynika nam jakoś, że nie są.
21 sty 01:28
Pytający:
Co do tego wzoru z książki, to on pewnie wyznacza jedynie liczbę różnych sposobów, na które
można rozmieścić k identycznych kul w n różnych szufladach dla k≥n>0 tak, że żadna szuflada
| | | |
nie jest pusta. Przykładowo 4 kule, 2 szuflady mamy | =3 różne rozmieszczenia: (3,1), |
| | |
(2,2), (1,3). Nijak jednak ma się to do tego zadania. To jedynie liczba różnych sposobów i nic
nam nie mówi o "częstości" występowania różnych rozmieszczeń.
W zadaniu masz "Rozmieszczamy losowo"... czyli jak konkretnie? Musisz ustalić, co jest
zdarzeniem elementarnym. Rozważ sobie prosty przypadek, 3 kule, 2 szuflady. Wtedy:
|Ω|=?
P(x
1,x
2) // prawdopodobieństwo, że w pierwszej szufladzie jest x
1 kul i w drugiej jest x
2
kul
P(0,3)=?
P(1,2)=?
P(2,1)=?
P(3,0)=?
21 sty 01:45
Patłyk2703: 1.Tak, masz rację z tym modelem. Dokładnie tego się tyczył.
2. Dobra to ja się zgubiłem teraz
21 sty 01:50
Patłyk2703: |Ω|=4
i tak dalej
21 sty 01:58
Patłyk2703: | | 2 | | 1 | |
no i możemy sobie zabrać teraz warianty z zerami, czyli pozostaje P= |
| = |
| . Tak już |
| | 4 | | 2 | |
| | 3 | |
zrobiłem w zeszycie jakieś x czasu temu. Zrobiłem też dla 3 urn i 4 kul, wyszło |
| |
| | 15 | |
szansy, że w każdej jest przynajmniej jedna kula.
21 sty 01:59
Patłyk2703: ale wciąż nie widzę zależności. Wzoru ogólnego czy idei.
21 sty 02:03
Pytający:
Jak dla mnie to nieintuicyjne, że te prawdopodobieństwa są sobie równe, ale skoro tak sobie
zakładasz.
Wtedy:
Dlaczego tak? Kombinacje z powtórzeniami. Masz (n+1)−elementowy multizbiór ze zbioru
n−elementowego.
Może prościej, jest to liczba rozwiązań całkowitych równania:
x
1+x
2+...+x
n=n+1, x
i≥0
A wzór z tamtej książki to liczba rozwiązań całkowitych równania:
(x
1+1)+(x
2+1)+...+(x
n+1)=n+1, x
i≥0
x
1+x
2+...+x
n=1, x
i≥0
21 sty 02:12
Basia: jeżeli one nie są rozróżnialne to mamy tylko n różnych sposobów, bo wybieram tylko jedną urnę,
w której będą dwie kule, a które gdzie to już nie ma znaczenia
tyle, że wtedy jest problem z mocą zbioru Ω
jeżeli są rozróżnialne to |Ω| = (n+1)
n
problem za to jest dalej
to jest zagadnienie z zakresu tzw. liczb Stirlinga
nie chcę Cię wprowadzać w błąd, a już mi się źle myśli bo przysypiam
poczytaj sobie może tutaj o tych liczbach Stirlinga
http://www-users.mat.umk.pl/~much/RR/referaty2007/stirling-praca.pdf
Jutro możemy do tego wrócić.
21 sty 02:13
Patłyk2703: OK, dobranoc, ja też już siadam powoli. Przeczytam to, ale DZISIAJ
21 sty 02:16
Pytający:
Basiu, ale dla rozróżnialnych jest oczywiście |Ω|=n
n+1. I również dobranoc.
21 sty 02:24
Basia: Oczywiście; najlepszy dowód, że już zasypiam
(n+1)→n przecież
Dobranoc
21 sty 02:26
Patłyk2703: | | n | |
Dobra, czyli dla rozróżnialnych mamy P= |
| ? |
| | nn+1 | |
21 sty 12:35
Patłyk2703: | | n | | | |
A dla nieroroznialnych mamy P = |
| gdzie mianownik to | |
| | |Ω| | | |
21 sty 13:23
Mila:
1) kule i urny rozróżnialne:
|Ω|=n
n+1
A− żadna z urn nie jest pusta
2) kule nierozróżnialne , urny rozróżnialne
|Ω|=Liczba rozwiązań poniższego równania w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych
x
1+x
2+...+x
n=n+1, x
i≥0
A− żadna z urn nie jest pusta
|A|−liczba rozwiązań poniższego równania w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych
x
1+x
2+...+x
n=n+1−n,
x
1+x
2+...+x
n=1
|A|=n
21 sty 18:44
Pytający:
A − ani jedna urna nie pozostanie pusta
• Jeśli losowe rozmieszczenie n+1 kul w n urnach polega na wzięciu każdej kuli z osobna i
umieszczeniu jej w dowolnej urnie (i prawdopodobieństwo umieszczenia w każdej urnie jest takie
samo), to wtedy bez różnicy, czy kule są rozróżnialne, czy są nierozróżnialne i:
| |
// wybór 2 kul do wybranej urny |
| |
(n−1)! // rozmieszczeń pozostałych (n−1) kul w pozostałych (n−1) urnach
• Jeśli natomiast losowe rozmieszczenie n+1 kul w n urnach polega na wyborze rozmieszczenia
unikatowego wg ilości kul w poszczególnych urnach spośród wszystkich możliwych takich
rozmieszczeń (i prawdopodobieństwo wylosowania każdego takiego rozmieszczenia jest takie
samo), wtedy:
Przykładowo dla 3 kul i 2 szuflad masz odpowiednio w obu wersjach:
P(x1,x2) // prawdopodobieństwo, że w pierwszej szufladzie jest x
1 kul i w drugiej jest x
2 kul
1.
2.
| | 1 | |
P(3,0)=P(2,1)=P(1,2)=P(0,3)= |
| |
| | 4 | |
21 sty 18:52