przesuwanie wykresu funkcji
wpisz, a otrzymasz : Siema, wytłumaczy ktoś o co chodzi?
mam takie zadanie: naszkicuj wykres funkcji f. podaj jej przedziały monotoniczności.
i mam sobie taki przykład: f(x) = |
−1−xx−1|
w ogóle nie wiem jak to zrobić, gdyby ktoś wytłumaczył − byłbym wdzięczny
21 sty 00:03
wpisz, a otrzymasz : muszę wstawić w miejsce x, który jet w liczniku, x z mianownika?
21 sty 00:06
wpisz, a otrzymasz : nie no, nie wiem.. w podręczniku jest inny wynik końcowy
21 sty 00:08
SEKS INSTRUKTOR: licz pochodną na przedziałach
21 sty 00:12
Eta:

x≠1 i |−1−x|= |−(x+1)|= |x+1|
Przekształcasz funkcję do postaci kanonicznej:
| | x+1 | | x−1+2 | | 2 | |
y= | |
| |= | |
| |= |1+ |
| | |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 2 | |
1/ rysujesz wykres y= |
| |
| | x | |
2/ przesuwasz go wektor u=[1,1]
3/ teraz tę część niebieską spod osi Ox odbijasz nad oś Ox
otrzymujesz
21 sty 00:28
wpisz, a otrzymasz : dziękuję Eta <3
21 sty 00:51