Wyznacz wartość największą funkcji na przedziale
SEKS INSTRUKTOR: Wyznacz wartość największą funkcji na przedziale
f(x) =2sinx +sin2x
x∊<0, 3/2 π>
f`(x) = 4cos2x+2cosx−2=0
za cos x podstawiam t
t1= −1
t2 = 0.5
cos x =−1
x = π
cos x = 0,5
x = π/3
i się mi to nie zgadza z wykresem, bo za pi wartości maleją, a w moim przypadku wychodzi, że
rosną.
20 sty 23:46
Basia:

p=π
21 sty 00:45
Basia:

to jest wykres Twojej pochodnej; różni się od wykresu funkcji f'(t)=4t
2+2t−2
to trzeba inaczej rozwiązać, ale na razie nie wiem jak
21 sty 01:02
Basia: a w ogóle to na pewno taka jest ta funkcja?
21 sty 02:19
Basia: pochodna policzona dobrze
miejsca zerowe też
| 3π | |
pochodna jest ciągła w przedziale <0; |
| > |
| 2 | |
f'(0) = 4*1+2*1−2 = 4
| π | |
czyli dla x∊<0; |
| ) f'(x)>0 ⇒ f rośnie |
| 3 | |
| π | |
dla x∊( |
| ;π) f'(x)<0 ⇒ f maleje |
| 3 | |
i tu pochodna ma miejsce zerowe,ale nie zmienia znaku i nadal maleje do wartości −2
| 3π | |
dla x∊(π; |
| ) f'(x)<0 ⇒ f maleje |
| 2 | |
| π | |
maksimum lokalne masz w p−cie x0= |
| |
| 3 | |
f(0)= 0
| √3 | | 1 | | 1+√3 | |
f(π/3) = 2* |
| + |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
f(π)=0
f(3π/2) = 2*(−1)+0 = −2
| 1+√3 | |
największą wartością jest f(π/3) = |
| |
| 2 | |
21 sty 03:04
Basia:

cała rzecz polega na tym, że przy funkcjach trygonometrycznych miejsca zerowe wyznaczysz
sprowadzając pochodną do funkcji kwadratowej, ale wykres rzeczywistej pochodnej niewiele ma
wspólnego z wykresem funkcji kwadratowej
łatwo to sprawdzić porównując wykresy prostych funkcji y=cos
2x i y=t
2
trzeba wykombinować jak ta pochodna przebiega sprawdzając jej wartości na końcach przedziałów
tak jak to zrobiłam wyżej
na tej podstawie prawdziwej pochodnej nie narysuję,ale przebieg tak
niebieskie kropki to te punkty (0;4) (π/3),0) (π,0) (3π/2, −2)
no to musi być mniej więcej taki przebieg jak tak czerwona krzywa
21 sty 03:25