pdpdbnstw do sprawdzenia
Patłyk2703: Z urny zawierającej 16 ponumerowanych kul czarnych i 2 różne białe losujemy m kul (bez
zwracania). Podaj najmniejszą wartość liczby m, dla której prawdopodobieństwo otrzymania
| | 1 | |
co najmniej raz kuli białej jest większe od |
| |
| | 2 | |
| | 16 | | 1 | |
wychodzi mi m=6, dobrze jest? Policzyłem jako ( |
| )m< |
| |
| | 18 | | 2 | |
20 sty 23:38
Basia:
1≤m≤16
| | 16! | | m!(18−m)! | |
1− |
| * |
| = |
| | m!(16−m)! | | 18! | |
| | (17−m)(18−m) | | 1 | |
1− |
| > |
| |
| | 17*18 | | 2 | |
(17−m)(18−m)<17*9
rozwiąż do końca
20 sty 23:49
Patłyk2703: no najmniejsza wartość wychodzi m=6, w końcu m∊N
20 sty 23:54
Basia: możliwe, nie liczyłam dalej
21 sty 00:14
Patłyk2703: No wiesz co

. Dzięki, chcesz posprawdzać coś jeszcze?
21 sty 00:15