Wyznacz w ukladzie wspolrzednych zbiory punktow spelniajacych rownania
Lolo33: Zaznacz w jednym układzie współrzędnych zbiory punktów (x,y) spełniających
równanie:
a) x2+y2=9
b) 4x2+y2=9
c)x2+1/4y2=9
d)4x2+1/4y2=9
Obliczylem punkty wzgledem osi OX i OY wyszło mi dla
a) A(3,0) i B(0,3)
b) A(3/2,0) i B(0,3)
c) A(3,0) i B(0,6)
d)A(3/2,0) i B(0,6)
Czy teraz mam wszystkie te punkty zaznaczyc w jednym ukladzie, czy dla każdego podpunktu ma byc
osobno?
A jak osobno to beda rylko dwa punkty i prosta przechodzaca przez te punkty?
20 sty 23:27
Basia:
x
2+y
2=9 okrąg S(0,0) r=3
4x
2+y
2=9 /:36
elipsa S(0,0) i osiach 2a=6 b=12
| | 1 | | 1 | |
czy w (c) i (d) jest |
| czy |
| y2 ? |
| | 4y2 | | 4 | |
20 sty 23:33
Lolo33: W C i D jest 14y2
20 sty 23:37
Janek191:
a) Okrąg o środku S = (0, 0) i r = 3
b) 4 x
2 + y
2 = 9 / : 9
| x2 | | y2 | |
| + |
| = 1 − elipsa |
| (32)2 | | 32 | |
c)
| x2 | | y2 | |
| + |
| = 1 − elipsa |
| 32 | | 62 | |
20 sty 23:38
Janek191:
d)
| x2 | | y2 | |
| + |
| = 1 − elipsa |
| (32)2 | | 62 | |
20 sty 23:41