−∞ | ∞ | |||
Mogę stosować regułę de l'Hospitala, gdy wychodzi | , albo | ? | ||
∞ | −∞ |
π | ||
lim (tgx)r przy x−> | ||
2 |
1 | |||||||||||
r = | |||||||||||
|
1 | ln(tgx) | |||||||||||||||||||||
e do potęgi | *ln(tgx) = e do potęgi | |||||||||||||||||||||
|
|
π | 1 | ||||||||||||
tg | nie jest określony, więc zamieniam go na | i mam | |||||||||||
2 |
|
| ||||||||||
|
∞ | 1 | |||
[ | = [∞* | ] = ∞*∞ = ∞ | ||
0 | 0 |
1 | ||
x→(π/2)− ⇒ ctg x→0+ ⇒ | →+∞ i x−(π/2)→0− | |
ctgx |
1 | 1 | |||
x→(π/2)+ ⇒ ctg x→0− ⇒ | →−∞ i x−(π/2) no i tu jest problem bo wtedy ln | nie | ||
ctg x | ctgx |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |