Klasa równoważności
ktoś: Dla (x,y),(s,t)∈R2 (x,y)~(s,t)⇔∃k∈Z x2−y+k=s2−t
Udowodnij, że jest to relacja równoważności. Znajdź klasę równoważności [(a, b)]~
Udowodnić udowodniłem, a z klasą to nie do końca wiem co robić:
[(a,b)] = {(x,y)∊R2: (x,y)~(a,b)} = {(x,y)∊R2: ∃k∊Z x2−y = a2−b}
= {∃k∊Z (x,x2+k−a2+b), x2+k−a2+b ∊ R }
O to chodzi?
20 sty 22:32
Basia:
(x,y)~(a,b) ⇔ ∃k∊C x2−y+k=a2−b
(x,y)~(a,b) ⇔ x2+k−a2+b = y gdzie x− dowolna liczba z R, a k dowolna liczba z Z
[(a,b)] = {(x;x2+k−a2+b): x∊R ∧ k∊Z}
policzyłeś dobrze; zapis jest do kitu;
opisując zbiór opisujemy jego elementy; co tam ma kwantyfikator do roboty?
20 sty 23:00
ktoś: Dzięki
20 sty 23:20