Znaleźć równanie płaszczyzny
Ania: Znaleźć równanie tej płaszczyzny zawierającej punkty (4,0,−2) oraz (5,1,7),ktora jest
równoległa do osi Ox.
20 sty 22:10
jc: Wystarczy znaleźć na płaszczyźnie yz prostą zawierającą punkty (0,−2) i (1,7).
Kierunek prostej: (1,7)−(0,−2)=(1,9). Wektor prostopadły do niej (9,−1).
Szukana prosta 9y−z=2. Jest to równocześnie równanie szukanej płaszczyzny!
20 sty 22:36
Mila:
A(4,0,−2) , B(5,1,7),
Płaszczyzna równoległa do osi OX
π: By+Cz+D=0
B*0−2C+D=0⇔D=2C
B*1+7C+2C=0⇔B=−9C
π: −9Cy+Cz+2C=0 / : (−C)
9y−z−2=0
II sposób
wektor kierunkowy osi OX
v→=[1,0,0]
AB→[1,1,9]
n→=[1,0,0] x [1,1,9]=[0,9,−1]
π: 0*(x−4)+9*(y−0)−1(z+2)=0
9y−z−2=0
20 sty 22:43