Punkty przeciecia okregu z osiami ukladu wspolrzednych
Lolo33: Wyznacz współrzędne punktów przecięcia się danego okręgu z osiami układu
współrzędnych:
x
2+y
2− 3x+ 4y + 2 = 0
Po obliczeniach wyszło mi ze punkty przeciecia to p1(1,0) p2(2,0), p3(0,−4−2{2}/2) i p4 (0,
−4+2{2}/2)
Zastanawiam się nad tymi punktami z wymiernością.
Pomożecie

?
20 sty 22:08
PW: Zastanawiam się nad tymi punktami z wymiernością.
− O czym mówisz?
20 sty 22:12
Basia:
na osi OX mamy punkty (x,0) czyli y=0
x
2 − 3x + 2=0
Δ=1
A(1,0) B(2,0)
na osi OY mamy punkty (0;y) czyli x=0
y
2+4y+2=0
Δ=16−8=8
√Δ=2
√2
C(0; −2−
√2) D(0; −2+
√2)
wszystko dobrze masz tylko w igrekach wyłączyć 2 przed nawias i skrócić
20 sty 22:13
Lolo33: Właśnie o to mi chodziło. Dzieki już wyciagam 2 przed nawias. ☺
Jeszcze raz wielkie dzięki 😉
20 sty 22:19