Prawdopodobieństwo
Patłyk2703: Znajdź prawdopodobieństwo, że wśród r cyfr wybranych losowo nie ma dwóch jednakowych.
20 sty 21:59
Basia:
cyfr mamy dziesięć
wybieramy r cyfr (oczywiście ze zwracaniem)
|Ω|=10
r
dla r>10 P(A)=0 (bo przy jedenastym losowaniu któraś cyfra musi się powtórzyć
dla r=0,1 zadanie nie ma sensu
dla 2≤r≤10 mamy
|A| = 10*9*....(10−(r−1))
| | 10*9*...*(10−(r−1)) | |
P(A) = |
| |
| | 10r | |
20 sty 22:07
PW: A napisz − jaki model matematyczny dla takiego losowania zbudujesz? − Czym są zdarzenia
elementarne?
20 sty 22:09
PW: Nie udało się "pociągnąć adepta za język"
20 sty 22:09
Patłyk2703: Hmm teoretycznie jest ok. Sam o czymś podobnym myślałem wcześniej, ale teraz właśnie wypisałem
wszystkie warianty przy wyborze 2 cyfr.
Wyszło mi 45. Z Pierwszej dziesiątki odpada para (1,1), zaczynam sobie wypisywanie dla jedynek,
czyli (1,x) gdzie x to liczba od 0 do 9.
Za wyjątkiem (1,1), mamy 9 różnych par. Dla (2,x) mamy 8 wariantów, bo zabieramy sobie (2,2) i
(2,1) które jest równoważne (1,2). Dla (3,x) mamy 7, odpada (3,3), (3,1), (3,2 (z poprzedniego
2,x))
Czyli wychodzi 9+8+7+6+5+4+3+2+1=45
Ale z kolei |Ω| wychodzi mi w tym wypadku 55, bo do liczby 45 dodajemy 10 wariantów, tj
(0,0),(1,1),(2,2) i tak do (9,9)
| | 10*9 | | 45 | |
Z twojego wzoru mam P= |
| = |
| |
| | 10*10 | | 50 | |
no i pytanie co robię nie tak?
20 sty 22:22
Basia:
mamy jeszcze parę (0,0); zapomniałeś o niej
20 sty 22:27
Patłyk2703: hmm, gdzie zapomniałem? Przecież wliczyłem ją do omegi.
20 sty 22:35
Basia:
mamy pary
(0,0) (0,1)............(0,9) //10
(1,0) (1,1)............(1,9) //10
............................................
(9,0) (9,1).............(9,9) //10
toż jest ich 100 czyli |Ω}=100
wyrzucasz (0,0)..............(9,9) czyli 10
20 sty 22:35
Patłyk2703: chodzi o to, że ona i tak odpada przecież. Zawiera się w pozostałych, tzn
(1,0)(2,0)(3,0)(4,0)(5,0)(6,0)(7,0)(8,0)(9,0)
20 sty 22:36
Patłyk2703: hmm no tak, ale para (1,0) i (0,1) to nie to samo?
20 sty 22:37
Patłyk2703: i nie powinna być liczona jako jedna para, a nie jako 2?
20 sty 22:37
Basia:
pomieszałeś ciągi ze zbiorami
(1,2)≠(2,1)
{1,2}={2,1}
do policzenia |Ω} nie można używać zbiorów i wariacji bez powtórzeń (lub kombinacji) bo zdanie
przestaje mieć sens
jak mogę dostać jednakowe cyfry jeżeli losuję bez zwracania,albo buduję podzbiory?
|Ω| = W10r (wariacje z powtórzeniami)
|A| = V10r (wariacje bez powtórzeń)
20 sty 22:41
Basia:
A punkty na płaszczyźnie B(0,1) i C(1,0) to to samo?
Nie. Więc (0,1) i (1,0) to też nie to samo.
20 sty 22:44
Patłyk2703: Racja, dziękuję Ci bardzo za przeczytanie do końca i wytłumaczenie.
20 sty 22:53