granice
Analiza: Jak obliczyć lim (przy x−>0) dla lnx? nie mam pomysłu na przekształcenie, ktoś nakieruje jakoś?
20 sty 21:31
Basia:
tu nie ma co liczyć limx→0+lnx = −∞
20 sty 21:34
ford:
dziedziną funkcji lnx jest x>0
zatem dla x=0 logarytm nie jest określony
wobec tego, granica przy x→0 istnieje tylko wtedy, gdy granice dla x→0+ i x→0− istnieją i są
równe
Ponieważ granica x→0− nie istnieje, to granica przy x→0 też nie istnieje
20 sty 21:36
Analiza: wolfram podpowiada że powinno być −∞ ale jak to obliczyć jeśli x=0 nie należy do dziedziny?
20 sty 21:52
Basia: tego się nie oblicza; to można co najwyżej udowodnić wprost z definicji
20 sty 21:56
PW: Toż Basia zwróciła uwagę, że można liczyć granicę dla x→0+ (z prostej przyczyny − z lewej
strony zera nie ma dziedziny, funkcja nie jest tam określona, więc nie ma sensu pytanie o
granicę w zerze z lewej strony).
20 sty 21:56