Rachunek różniczkowy
markkk: Czy ktoś jest w stanie pokazać jak zrobić dowód tego twierdzenia(albo pokazać miejsce gdzie
ktoś już to zrobił), "Jeżeli funkcja f : A → R jest różniczkowalna w przedziale A, to jest
ona rosnąca w tym przedziale, wtedy i tylko wtedy , gdy ∀(x∊A) f '(x)≥0 oraz zbiór {x∊A : f '
(x)=0} nie zawiera przedziału"
20 sty 21:27
Adamm: to jest równoważne
funkcja nie jest rosnąca na A ⇔ ∃x∊A f'(x)<0 lub zbiór {x∊A: f'(x)=0} zawiera jakiś
przedział
20 sty 21:33
Adamm: (p ⇔ q) ⇔ (¬p ⇔ ¬q)
20 sty 21:34
PW: Tu chyba nie o to idzie.
Jeżeli zbiór tych x, dla których f'(x)=0 zawiera (jakiś) przedział, to na tym przedziale
funkcja jet stała,
a więc f − mimo że f'(x)≥0 na A − nie jest rosnąca na A.
20 sty 21:50
markkk: czyli ciężko bedzie jakiś dowód zrobić lub znaleźć(szukałem w fichtenholzu, ale nie mogłem nic
znaleźć)?
20 sty 22:28