Relacja częsciowego porządku
ktoś: k,n ∈ N
+ k ≼ n ⇔ ∃
j ∈ N (2j +1)k|n. Udowodnij, że ≼ jest częściowym porządkiem.
Czy ta relacja jest zwrotna?
(2j+1)k | k to na moje oko nie zawsze jest prawda

300*4 | 4 ? No coś mi nie pasuje, a zadanie brzmi udowodnij
20 sty 21:08
ktoś: A przepraszam bardzo. Istnieje takie j ∊ N, więc dla j = 0 będzie okej.
20 sty 21:12
Adamm: tam jest kwantyfikator istnieje, nie musi być zawsze, tylko jeden przypadek wystarcza
widocznie przyjmują że 0∊N
k|k czyli istnieje taki j, j=0
czyli jest zwrotna
20 sty 21:12
Adamm: tak, dokładnie
20 sty 21:13
ktoś: W każdej sytuacji (zwrotności, anty symetryczności, przechodności) w tej relacji
jedyną opcją będzie j = 0 prawda?
20 sty 21:20
Adamm: przy przechodniości już niekoniecznie
20 sty 21:29