współrzędne ogniska i równanie kierownicy
pata: Podać współrzędne ogniska oraz równanie kierownicy paraboli y2 = 12x.
Czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć krok po kroku? zupełnie nowy temat dla mnie i kompletnie nie
wiem "czym to się je", tak więc byłabym wdzięczna za każdą pomoc.
20 sty 21:03
20 sty 21:08
Basia:
równanie paraboli z osią symetrii || do OX ma postać
(y−h)2=4p(x−k)
wierzchołek W(h;k)
ognisko P(h; k+p)
kierownica y=k−p
u Ciebie h=0, k=0 i 4p=12
i tyle
20 sty 21:09
ale jak to?:
Ognisko:
| | −b | | −Δ+1 | |
współrzędne O( |
| ; |
| ) |
| | 2a | | 4a | |
Kierownica:
Internety mówią o tym:
https://www.geogebra.org/m/tmMnfJux
W Twoim przypadku zamiast lekcyjnych funkcji y=ax
2+...
Musisz przekształcić do postaci x=ay
2+..
| | 1 | |
Czyli Twoja funkcja inaczej to x= |
| y2 |
| | 12 | |
Teraz postaraj się cos pokombinować
Powodzenia!
20 sty 21:13
Mila:

y
2=12x
y
2=2px
y
2=2*6x
| | p | |
p=6 więc ognisko F=( |
| ,0)=(3,0) |
| | 2 | |
Równanie kierownicy jest postaci:
stąd x=−3
oś symetrii paraboli przechodzi przez ognisko i jest prostopadła do kierownicy,
odległość ogniska od kierownicy jest równa parametrowi p.
20 sty 21:27