ekstrema
karolak: wyznacz ekstrema : tableka , nie używając pochodnej drugiego rzędu
[1 / (x2−2)] +1
20 sty 21:03
kochanus_niepospolitus:
No i w czym problem
20 sty 21:04
karolak: w zadaniu ponieważ mam 3 punkty i f(0) = 0,5 , f(−√2)= 1, f(−{2})= 1 jak to zinterpretować ,
są dwa maksima i jedno min ?>
20 sty 21:06
kochanus_niepospolitus:
szkic wykresu pochodnej zrobiony? Na jej podstawie interpretujesz gdzie są maksima a gdzie
minima funkcji f(x)
20 sty 21:07
karolak: mam to zrobić używają tabelkę, narysowałęm w programie graficznym, mam uzasadnić na podstawie
tabelki
20 sty 21:09
kochanus_niepospolitus:
no to robisz tabelkę
a wyliczyłeś granice na krańcach / wyznaczyłeś asymptoty
20 sty 21:10
kochanus_niepospolitus:
wyznaczyłeś wartości funkcji f(x) w ekstremach
20 sty 21:11
kochanus_niepospolitus:
zauważyłeś że funkcja ta jest parzysta
20 sty 21:11
karolak: tak policzłem , napisałem swój problem u góry !
20 sty 21:12
kochanus_niepospolitus:
a niby z jakiej racji wyszły Ci ekstrema w .... punktach dla których ta funkcja NIE PRZYJMUJE
wartości
20 sty 21:17
kochanus_niepospolitus:
tzn ... niby w jaki sposób wyliczyłeś f(
√2)
20 sty 21:17
kochanus_niepospolitus:
więc jeszcze raz się zapytam ... wyliczone są asymptoty
20 sty 21:17