Równanie wektorowe płaszczyzny
Ania: Jak wyznaczyć równanie wektorowe płaszczyzny? Ktoś potrafi mi to wytłumaczyć tak, bym
zrozumiała? W przystępny sposób? Będę wdzięczna 😊
20 sty 20:45
Mila:
Napisz konkretne zadanie.
20 sty 20:49
Ania: Przez punkty K(3,1,2), L(0,−1,1), M(1,0,2) przestrzeni R3 przechodzi płaszczyzna. Podaj jej
równanie w postaci wektorowej.
20 sty 21:08
Mila:
KL→=[−3,−2,−1]
KM→[−2,−1,0]
n→=[−3,−2,−1] x [−2,−1,0] =[−1,2,−1] wektor normalny płaszczyzny
Płaszczyzna przechodząca przez K(3,1,2), P(x,y,z)
n→ o KP→=0 równanie wektorowe
[−1,2,−1] o [x−3,y−1,z−2]=0
po wymnożeniu otrzymamy równanie ogólne płaszczyzny
−1*(x−3)+2*(y−1)−(z−2)=0
20 sty 21:47