Prawdopodobieństwo wzory wynikanie dowód
Main: Jeśli P(A ∩ B)=1/4 oraz P(A∪B)=1/2 to ile równa się P(A∪B | A ∩ B) ?
Czy prawdopodobieństwo tego równa się 1?
20 sty 20:38
Basia:
| | P((A∪B)∩(A∩B) | | P(A∩B) | |
P(A∪B | A∩B) = |
| = |
| =1 |
| | P(A∩B) | | P(A∩B) | |
20 sty 20:48
Main: Wygląda trochę za prosto, i "nielogicznie".
20 sty 21:00
kochanus_niepospolitus:
ale prawdziwie
20 sty 21:03
Lech: Zrob wizualizacje , narysuj zbiory A , B , A ∪ B , A ∩ B , to zauwazysz ze
( A ∪ B ) ∩ ( A ∩ B ) = A ∩ B , i skorzystaj ze wzoru na prawdopodobienstwo warunkowe .
20 sty 22:30
Lech: Czyli wynik koncowy nie zalezy od wartosci prawdopodobienstw P( A ∩ B) oraz
P (A ∪ B) .
20 sty 22:35
Basia: sens to ma ⇔ A∩B≠0
w przeciwnym wypadku nie da się zastosować wzoru na prawdopodobieństwo pod warunkiem A∩B
20 sty 22:51