postać równoważna
kto: rozwiązuję pewien przykład z książki i mam układ równań:
y = 2x + b
4x2 + 5y2 = 120
który następnie jest przedstawiony w postaci równoważnej, a w zasadzie to równanie kwadratowe:
y = 2x + b
24x2 + 20bx + 5b2 − 120 = 0
czy mógłby mi ktoś pokazać krok po kroku jak przejść do takiej postaci?
20 sty 20:16
Basia: podstawić
4x2+5(2x+b)2−120=0
4x2+5(4x2+4bx+b2)−120=0
4x2 + 20x2 +20bx+5b2 −120 = 0
24x2+20bx+5b2−120=0
20 sty 20:20
Eta:
podstawiasz za y=2x+b to y2=(2x+b)2= 4x2+4bx+b2
4x2+5(4x2+4bx+b2)=120
4x2+20x2+20bx+20b2−120=0
24x2+20bx+5b2−120=0
20 sty 20:20
kto: dziękuję
20 sty 20:36