Klasa abstrakcji
ktoś: Czy dla relacji równoważności
(n,k),(s,t) ∊ N2 (n,k)~(s,t) ⇔ ∃p∊Z 2p+n+k = s+t
Klasa równoważności:
[(0,0)] to będzie = { ∃p∊Z (x,−2p−x} ?
20 sty 19:33
ktoś: Bez (n,k),(s,t) ∊ N2
20 sty 19:36
ktoś: Tak miało być
(n,k)~(s,t) ⇔ ∃p∊Z 2p+n+k = s+t
Klasa równoważności:
[(0,0)] to będzie = { ∃p∊Z (x,−2p−x} ?
20 sty 19:36
Basia:
zapis nie jest poprawny i brak jednego warunku
(n,k)~(0,0) ⇔ ∃
p∊Z 2p+n+k=0+0
czyli masz
k = −n−2p, ale k musi być liczą naturalną czyli
| | n | |
−n−2p≥0 ⇔ −2p≥n ⇔ p≤− |
| |
| | 2 | |
| | n | |
[(0,0)] = {(n, −n−2p): n∊N ∧ p∊Z ∧ p≤− |
| } |
| | 2 | |
20 sty 19:43
Basia: to w końcu na jakim kwadracie jest określona ta relacja?
N2; Z2 czy R2 ? od tego sporo zależy
20 sty 19:45
ktoś: ostatecznie N2. Nie moje notatki i się pogubiłem trochę, ale już chyba wiem jak to można
zrobić
[(0,0)] = {(2a,2b), (2a+1, 2b+1), a,b∊N}
20 sty 20:11
ktoś: Tak ładniej chyba, a to samo
20 sty 20:14
Pytający:
Można tak:
[(0,0)]={(a,2k−a)∊ℕ2: k∊ℤ}
[(0,1)]={(a,2k+1−a)∊ℕ2: k∊ℤ}
20 sty 20:21