układ równan
polk: Rozwiąż uklad równan:
1 a2 + 4 b2 = 1
9 a2 + 1 b2 = 1
(może być nieczytelne, wiec pierwsze równanie to: 1/a2 + 4/b2 = 1, a drugie 9/a2 + 1/b2 =1)
20 sty 19:11
karty do gry : podstawiając u = 1/a2 , v = 1/b2 dostajesz układ równań :
u + 4v = 1
9u + v = 1
20 sty 19:13
Lech: | | 1 | | 4 | |
Z pierwszego : |
| = 1 − |
| i podstaw do drugiego ....... |
| | a2 | | b2 | |
20 sty 19:14
polk: wychodzi a = pierwiastek z 35/3
i b = pierwiastek z 35/8 ?
20 sty 19:29
karty do gry :
a = ±√35/3
b = ± √35/8
Rozwiązaniem są wszystkie kombinacje (a,b).
Będą 4.
20 sty 19:34