stereometria
Ukośnik: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściany boczne są nachylone do podstawy pod katem α .
Wysokość ostrosłupa jest równa h. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa.
Nie rozumiem tego zadania, nie ma żadnych danych, nie ma podane względem jakiej "literki" mam
podać to pole, więc równie dobrze mógłbym podać po prostu wzór...
20 sty 19:00
Qulka: względem tych co są podane w zadaniu ..czyli tylko α i h
20 sty 19:02
Qulka: więc hb =h/sinβ a= 2√3h/tgα
20 sty 19:22
Ukośnik: A skąd się wzięło to sinβ?
20 sty 19:36
Eta:
P
p=r
√3*3r= 3r
2√3 ⇒ P
p=..........
| | 1 | |
Pc= Pp+3* |
| *2r√3*hb=.............. |
| | 2 | |
20 sty 19:37
Ukośnik: Ponownie, nie rozumiem tgα oraz sinα
20 sty 19:50
Eta:

Zapisz literkami z rysunku:
tgα=...
sinα=...
20 sty 19:53
Ukośnik: Dobra, doszedłem już do tego, ale strasznie dziwne to mi się wydaje.. Dzięki za pomoc
20 sty 19:54
Eta:
W czym widzisz tę "dziwność"?
,że zamiast a jest 2r
√3
| | a√3 | | 6r | |
wiesz skąd h= |
| = 3r ⇒ a√3=6r ⇒ a= |
| ⇒ a= 2√3 r |
| | 2 | | √3 | |
Ja wolę oznaczenia bez ułamków
20 sty 20:03
Ukośnik: Ja faktycznie wolę oznaczenie z ułamkami i z niego też korzystałem, ale to nie o to chodzi.
Po prostu to jest takie liczenie bez liczenia, przekształcanie wzoru, które do niczego nie
prowadzi.
| | H | |
Jakbym ten tgα zapisał po prostu |
| , to wszystko by się skróciło, więc to jest takie |
| | r | |
umowne właściwie. Dlatego to dla mnie dziwne
20 sty 20:08