pomocy
kalkulator: Spośród 12 osób, 5 mężczyzn i 7 kobiet wybieramy pięcioosobowy komitet. Muszą się w nim
znaleźć
przynajmniej dwie kobiety i jeden mężczyzna. Na ile różnych sposobów można to zrobić?
Wykonuję to zadanie na dwa sposoby i wychodzi mi ten sam wynik (735) ale w odpowiedziach jest
inny (665).
| | | | | | | | |
+ | + | = 175 + 350 + 210 = 735 |
| | | |
| | | | | | | | | | |
− | − | − | = 792 − 21 − 1 − 35 = 735 |
| | | | |
Co robię nie tak?
20 sty 18:54
kalkulator: pomocy, odpowiedzi są inne, jest 665, to jest nie tak
20 sty 19:04
kalkulator: XD
20 sty 19:08
kalkulator: no pomozcie
20 sty 19:11
kalkulator: pomocy
20 sty 19:15
Jerzy:
Od wszystkich kombinacji, odejmij układ same kobiety:
20 sty 19:19
kalkulator: no ale sami męzczyzni tez nie mogą być
20 sty 19:39
kalkulator: Jerzy przeczytaj zadanie dokladnie
20 sty 19:41
20 sty 19:41
Jerzy:
Racja.Jeśli nie pomyliłeś się w rachunkach, to merytorycznie masz dobrze.
1M4K lub 2M2K lub 3M2K
20 sty 19:45
kalkulator: no ale w odopowiedziach jest inaczej Blee
20 sty 19:45
kalkulator: jest 665
20 sty 19:45
kalkulator: w odpowiedziach moze być błąd?
20 sty 19:45
kalkulator: bo mnie tez zdziwilo
20 sty 19:46
Jerzy:
2M3K oczywiście.
20 sty 19:46
Blee:
No to widac w odpowiedzi jest blad albo pomyliles odpowiedzi. Rozumowanie jest poprawne.
Dla.obu sposobow liczenia.
20 sty 19:46