Rozwiąż równania/ nierównośći oraz funkcje
Tsunaade: 1. Mająć daną funkcję y = 2x ² −4x +1
a) Podaj współrzędne wierzchołka paraboli
b) Zapisz wzór funkcji w postaci kanonicznej
c) Podaj zbiór wartośći funkcji
d) Określ monotoniczność.
2. Rozwiąż równania:
a) x ² − 5x +6 = 0
b) 2x² +x = −3 x +3
c) 2(x²−5) −= 4 ² − 2x − 8
3. Rozwiąż nierównośći:
a) −x ² +2 x +24 ≤ 0
b) x ² − 4x + 8 < 0
c) 3x +7 ≥ 4x ²
20 sty 18:48
20 sty 18:57
Janek191:
Np. z.2
a) x
2 − 5 x + 6 = 0
( x − 2)*(x −3) = 0
x = 2 lub x = 3
b) 2 x
2 + x = − 3 x + 3
2 x
2 + 4 x − 3 = 0
Δ = 16 − 4*2*(−3) = 16 + 24 = 40 = 4*10
√Δ = 2
√10
| | − 4 − 2√10 | |
x = |
| = − 1 − 0,5 √10 lub x = − 1 + 0,5 √10 |
| | 4 | |
20 sty 23:28