teoria mnoogości
blondynka: Definicje zbiorów liczbowych na gruncie teorii mnogości. Ktoś pomoże mi opracować takie
zagadnienie na egzamin. Proszę o pomoc
20 sty 18:24
Basia: Zbiór w teorii mnogości to pojęcie pierwotne.Nie ma definicji tak jak np. punkt w planimetrii.
O jakie definicje Ci chodzi?
20 sty 19:33
Adamm: zbiory liczbowe
czyli pewnie chodzi mu o definicje zbiorów takich jak:
zbiór liczb naturalnych
całkowitych
wymiernych
rzeczywistych
zespolonych
20 sty 19:59
emeryt 75: Np. C=N∪N− , C−zb. liczb całkowitych, N− zb. liczb naturalnych, N− zb. liczb przeciwnych do
naturalnych, R = W∪NW, R−zb.liczb rzeczywistych, W−zb. liczb wymiernych,NW−zb. liczb
niewymiernych, W= R − NW, NW= R − W,
21 sty 09:57
blondynka: Dziękuję ślicznie
21 sty 13:41