Całka sin^2(x/2)
Całka: Obliczyc całke z sin2(x/2)
Używając podstawienia, że sin2x=(1−cos2x)/2 wyszedłem, że całka wynosi 1/4(x−sinx), ale jest
to raczej błedna odpowiedź.
20 sty 18:21
Jerzy:
| | x | | 1 | |
Podstawiasz: |
| = t ; |
| dx = dt ; dx = 2dt |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 − cos(2t) | |
= 2∫sin2tdt = 2∫ |
| dt = .... |
| | 2 | |
20 sty 18:25
Całka: Czyli x/2−1/2sinx?
20 sty 18:28
Jerzy:
Tak , tylko jeszcze dodaj stałą C
20 sty 18:30
Mariusz:
Można też przez części
∫sin(x/2)sin(x/2)dx=−2cos(x/2)sin(x/2)+∫cos
2(x/2)dx
∫sin
2(x/2)dx=−2cos(x/2)sin(x/2)+∫(1−sin
2(x/2)dx)dx
∫sin
2(x/2)dx=−2cos(x/2)sin(x/2)+∫dx−∫sin
2(x/2)dx)dx
2∫sin
2(x/2)dx=−2cos(x/2)sin(x/2)+x
| | x | |
∫sin2(x/2)dx=−cos(x/2)sin(x/2)+ |
| +C |
| | 2 | |
20 sty 18:42