Prawdopodobieństwo
Dawid: Cześć, prosze o pomoc przy następującym zadaniu:
Rzucamy kostką 9 razy. Jaka jest szansa, że co najmniej 3 razy wynik bedzie wyższy niż 4?
20 sty 16:58
Lech: Zastosuj schemat Bernoulliego !
20 sty 17:00
iteRacj@: warto wiedzieć

ile ścianek ma kostka i jakie są na nich liczby?
20 sty 17:01
Lech: Chyba chodzi o zwykla kostke do gry ? ?
20 sty 17:02
Dawid: Standardowa kostka (6 ścian, liczby od 1 do 6)
20 sty 17:02
Lech: Czyli p = 1/3 , q= 1 −p = 2/3 , n = 9 , k= 3,4,5,6,7,8,9,
lub na podstawie prawdopodobienstwa przeciwnego , wowczas k= 0,1,2
mniej liczenia !powodzenia ! !
20 sty 17:07