Sprawdzić, czy istnieją pochodne jednostronne oraz pochodna we wskazanym punkcie
SEKS INSTRUKTOR: Sprawdzić, czy istnieją pochodne jednostronne oraz pochodna we wskazanym punkcie
y(x) = |x2 −4| x0 =2
Pochodna w x0 wyszła mi 2, jednak nie wiem jak liczyc pochodne jednostronne. Prosze o pomoc.
20 sty 16:58
big shaq: the ting goes skraa, man's not hot
20 sty 17:32
iteRacj@:
to polecenie powinieneś wykonać w podanej kolejności:
sprawdzić, czy istnieją pochodne jednostronne dla x0=2
i wyciągnąć wniosek czy istnieje pochodna we wskazanym punkcie
dla −2<x<2
f(x) = −x2 +4
pochodna lewostronna w punkcie x0 =2
f'−(x) = −2x f'−(2) = −4
dla x≥2 oraz x<−2
f(x) = x2−4
pochodna prawostronna w punkcie x0 =2
f'+(x) = 2x f'+(2) = 4
f'+(2)≠f'−(2) wniosek pochodna w tym punkie nie istnieje
na wykresie funkcji jest "ostrze"
20 sty 17:34