Bryły obrotowe
Franklin p_p: 1.Kulę przecięto dwiema równoległymi płaszczyznami odległymi o 9lvl i otrzymano przekroje o
polach 16pi i 25pi. Oblicz pole powierzchni kuli.
2. Oblicz pole powierzchni sfery powstałej w wyniku obrotu okręgu o równaniu (x−5)2+(y−4)2=36
3. Punkty A i B leżą na sferze o środku O i promieniu 18. Łuk AB ma długość 5pi. Oblicz miarę
kąta AOB
Jest ktoś w stanie pomóc?
20 sty 16:21
iteRacj@: 2. pole powierzchni sfery zależy tylko od jej promienia a nie położenia
20 sty 16:23
iteRacj@:
3. wzór na długość łuku AB wycinka kola o promieniu r kącie środkowym α
<AOB = α
l=5π
r=18
podstaw do wzoru i wylicz α
20 sty 16:29
Franklin p_p: Czyli 2. r=6 , Pp=4pi*r2 = 144pi
3. 50 stopni,
jest ktoś jeszcze w stanie pomóc z tym?
1.Kulę przecięto dwiema równoległymi płaszczyznami odległymi o 9cm i otrzymano przekroje o
polach 16pi i 25pi. Oblicz pole powierzchni kuli.
20 sty 18:02
jc:

r
2=4
2+5
2, P=4*41*π=164π
20 sty 18:17