20 sty 16:13
Adamm: (x
2+4x+4)'=2x+4
| | 3x+6 | | 5 | |
∫( |
| − |
| ) dx |
| | x2+4x+4 | | x2+4x+4 | |
pierwsza całka − podstawienie t=x
2+4x+4
druga − x
2+4x+4=(x+2)
2 i podstawienie t=x+2 (albo w pamięci, bo to łatwe podstawienie)
20 sty 16:17
Jerzy:
| | 3 | | 2x +4 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dx − 5∫ |
| dx ... i już łatwo. |
| | 2 | | x2 + 4x + 4 | | (x+2)2 | |
20 sty 16:20
Kate18: skąd ci się wzięło 3x+6 skoro pochodna wyszła 2x+4?
20 sty 16:21
Kate18: a ok, dzięki
20 sty 16:22
Jerzy:
Dla pierwszej całki korzystasz ze wzoru:
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
20 sty 16:23
Kate18: | | 3 | | 5 | |
powinno wyjść |
| ln Ix2+4x+4I + |
| + C ? |
| | 2 | | x+2 | |
20 sty 16:27
Mariusz:
Można też przez części
| | 3x+1 | | 3x+1 | | 3 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=−\frac{3x+1}{x+2}+∫ |
| dx |
| | x2+4x+4 | | (x+2)2 | | x+2 | |
=−\frac{3x+1}{x+2}+3ln|x+2|+C
20 sty 17:28