geo
Michu: W trójkącie ABC boki mają długości |BC|=6, |CA|=9, |AB|=8. Punkt D jest środkiem boku BC.
Prosta AD przecina prostą BC pod kątem α. Ile wynosi sinα?
20 sty 16:05
Michu: pomocy
20 sty 16:37
Eta:

|AD|=d −− długość środkowej oblicz ze wzoru cosinusów
| | 1 | |
lub z gotowego wzoru: d= |
| √2b2+2c2−a2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
d= |
| √2*92+2*82−62=.......... |
| | 2 | |
P(ABC) −−− oblicz ze wzoru Herona
| | 1 | | 1 | | P | |
P1= |
| *3*d*sinα = |
| P ⇒ sinα= |
| =.......... |
| | 2 | | 2 | | 3d | |
Rachunki "paskudne" ... ale da się policzyć
20 sty 17:01