współrzędne środka okręgu i promień
Patrycja: Wyznaczyć współrzędne środka oraz promień okręgu, który przechodzi przez pkty. A = (1,1), B =
(−1,3), C = (3,7).
tworzę, więc układ równań:
(1−x0)2 + (1−y0)2 = r2
(−1−x0)2 + (3−y0)2 = r2
(3−x0)2 + (7−y0)2 = r2
niestety gdzieś w rozwiązywaniu układu równań robię błąd, bo wychodzą mi inne wyniki niż w
odpowiedziach. powinno wyjść:
środek (x0, y0) = (2,4) oraz r = √10
20 sty 15:37
iteRacj@:
podniesienie do kwadratu zgodnie ze wzorami skróconego mnożenia wyrażeń we wszystkich trzech
równaniach,
odjęcie stronami od pierwszego równania drugiego
−4x
o−8+4y
o=0 /:4
−x
o−2+y
o=0
odjęcie stronami od drugiego równania trzeciego
4x
o−56+12y
o=0 /:4
x
o−14+3y
o=0
otrzymujemy układ równań
20 sty 16:17
6-latek: Dzien dobry

dziekuje za urodzinowy tort

Lub napisac rownania dwoch symetralnych i na przecieciu sie nich masz srodek O okregu
Odleglosc ktoregokolwiek punktu A B C od punktu O to jego promien
20 sty 16:25
iteRacj@:
dobry sposób i o wiele krótszy od podanych równań
20 sty 16:32
Patrycja: dziękuję
20 sty 17:20