Logika
ktoś: Czy 2k|n ⋀ 2n|k jest spełnione tylko gdy n=k?
20 sty 15:20
ktoś: k,n oczywiście ∊ N+
20 sty 15:20
Adamm: nigdy nie jest spełnione
20 sty 15:24
ktoś: Mhm. To w takim razie poproszę pomoc z całym zadaniem:
Mam pokazać, że relacja
k R n ⇔ 2k|n v k=n
jest częściowo uporządkowana
1) Zwrotność jest prosta
2) Anty symetryczność
(2k|n v k=n) ⋀ (2n|k v n=k)
(n=k) v (2k|n ⋀ 2n|k)
I co z tym teraz :?
20 sty 15:30
Adamm: relacja jest częściowo uporządkowana, czy zbiór liczb naturalnych dodatnich
20 sty 15:32
ktoś: Relacja
k,n ∈ N+ k ≼ n ⇔ 2k|n∨k = n
20 sty 15:34
Adamm: no drugie zdanie jest zawsze fałszywe więc to jest
⇔ n=k
20 sty 15:35
Adamm: rozumiem że mamy taką relację
po prostu się tak nie mówi
20 sty 15:35
ktoś: k,n ∈ N+ k ≼ n iff 2k|n∨k = n. Prove that ≼ is a partial order.
Oryginał zadania brzmi tak, więc może po prostu po polsku inaczej się to wyraża.
A mógłbyś krótko napisać czemu drugie zdanie jest zawsze fałszywe? Bo zapewne to jest
oczywiste, ale nie do końca to widzę.
20 sty 15:39
Adamm: w zbiorze liczb naturalnych żeby mogło być 2k|n oraz 2n|k to musi być 2k≤n oraz 2n≤k
a tak być nie może, więc mamy sprzeczność
możesz spróbować to sobie rozpisać jakoś też tak
n=2k*m
k=2n*p
n=4n*p*m
po lewej mamy n, po prawej mamy liczbę ≥4n
20 sty 15:43
ktoś: Okej, dzięki. Zrozumiałem
20 sty 15:50
g: k=2, n=4
20 sty 17:05
Adamm: 8|2 ?
od kiedy to
20 sty 17:05
g: A w którą stronę to się czyta? 8 dzieli 2, czy 2 dzieli 8?
20 sty 17:10
Adamm: pytasz bo nie wiesz?
20 sty 17:11
g: nie wiem, ale z treści wnioskuję że 8|2 to "8 dzieli 2". W takim razie nie mam racji.
20 sty 17:13
Adamm: tak, czyta się to 8 dzieli 2
20 sty 17:14
g: okej.
20 sty 17:15