W trapezie Abcd o podstawach AB i CD zachodzą następujące związki AD = DC, AC=CD
młodzik: WARIANT 2: W trapezie Abcd o podstawach AB i CD zachodzą następujące związki AD = DC, AC=CB I
DC+CD= AB.
Wyznacz kąty tego trapezu
20 sty 14:34
młodzik: up
20 sty 16:59
20 sty 17:04
młodzik: to jest inne zadanie, przecyztaj ponownie treść
20 sty 17:11
młodzik: D = DC, AC=CB I
DC+CD= AB.
20 sty 17:11
Eta:
20 sty 18:12
Młodzik: Skąd wiesz że adc =90? Możesz wytłumaczyć zadanie ?
21 sty 11:31
Qulka: bo CE podzieliło dół (AB) na pół (b i b) więc na dwa trójkąty przystające więc 180°/2 = 90°
a skoro kąt AEC = 90° więc DAE też i ADC również
22 sty 15:27
młodzik: a to skąd wiesz ze dzieli na pół?
22 sty 15:34
Qulka: skoro w treści jest napisane że AB = 2CD = 2b to jak odcieliśmy prostą CE odcinek b to został
jeszcze b więc na pół
22 sty 15:44
młodzik: a okej, dobra to nadal nie rozumiem jednego
22 sty 16:09
młodzik: skąd pewność ze ce =b? a cdc = 90?
22 sty 16:09
Qulka: AE=b bo przesuwasz równolegle do DA prostą CE
22 sty 17:27