Równanie macierzowe
trixi: Witam, czy mógłby ktoś wyjaśnić mi dosyć łopatologicznie równania macierzowe na niżej podanym
przykładzie?
2
1
−3
4
3
−2
4
1
X*[
]−3I=[
]*[
]T
Przepraszam z góry za ten brzydki zapis, ale nie mam pojęcia jak zapisać tu macierze w innej
formie.
20 sty 14:05
trixi: Mógłby ktoś sprawdzić czy wynik jest dobry?
39/11
−37/11
−21/11
14/11
X=[
]
(Są to ułamki)
20 sty 14:28
Pytający:
Pomiń nawiasy klamrowe, kolejne kolumny pisz po spacjach i jest dość przejrzyście.
Myślę, że oznaczenia oczywiste:
XA−3I=BCT
XA=BCT+3I
X=(BCT+3I)A−1