calki podstawianie
Misiek: Całki czas start

Czesc czesc, zaczely sie u mnie na studiach całki. Zacząłem przerabiać etrapeza i już mam
pierwszy problem. Może mi ktoś wytłumaczyć czemu tutaj korzystamy z tego wzoru? Przeciez musi
| | 1 | |
być |
| , zeby z teog korzystac a etrapez korzysta z tego mimo ze w liczniku mamy dx |
| | x | |
https://zapodaj.net/2cc757b3ed737.png.html
20 sty 13:59
Jerzy:
| | dt | |
Twój licznik pod całką to: |
| , amianownik to t. |
| | 2 | |
20 sty 14:03
Jerzy:
| | 1 | |
Co masz na myśli: "musi być |
| " ? |
| | x | |
20 sty 14:05
Misiek: Tak wiem co jest pod licznikiem i pod mianownikiem.
| | 1 | |
Mam na myśli by wykorzystac formę wyjsciowa, forma wejsciowa musi być |
| dx |
| | x | |
20 sty 14:23
Jerzy:
A co to jest "forma wyjściowa" ? Metodę podstawiania możesz stosować do każdej całki,
choć nie zawsze prowadzi to do rozwiaząnia.
20 sty 14:25
Misiek: Nie rozumiesz mnie...
Aby skorzystać ze wzoru, który jest na zdjeciu oznaczony czerwonym kwadratem muszę mieć
A tutaj tego nie mam. Na przykładzie w pochodnych.
| | 1 | |
(lnx)' = |
| − po lewej musialem miec logarytm naturalny, bez tego nie mógłbym |
| | x | |
| | 1 | |
Tak samo tutaj, nie rozumiem dlaczego właśnie gdy nie ma tej formy wejściowej czylI: ∫ |
| |
| | x | |
mimo to uzywamy tego wzoru.
20 sty 14:29
Jerzy:
| | dt | | 1 | |
Przeczież masz ∫ |
| , a to jest to samo, co: ∫ |
| *dt |
| | t | | t | |
20 sty 14:33
Misiek: Meh

Nie poomyślałem kompletnie o tym....

Dziekuje Ci Jerzy
20 sty 14:35
Mariusz:
| | L(x) | |
Całki postaci ∫ |
| dx |
| | M(x) | |
Całkowanie ułamków prostych (wystarczą te z pojedynczymi pierwiastkami mianownika)
Tutaj sprowadzasz mianownik do postaci kanonicznej
Wygodnie będzie tutaj pomocniczo podstawić
| | L(x) | |
Całki postaci ∫ |
| dx |
| | M(x) | |
Niech stopień licznika będzie większy lub równy stopniowi mianownika
L(x)=W(x)M(x)+R(x)
| | W(x)M(x)+R(x) | | R(x) | |
∫ |
| dx=∫W(x)dx+∫ |
| dx |
| | M(x) | | M(x) | |
Przypuśćmy że mianownik M(x) posiada pierwiastki wielokrotne (rzeczywiste lub zespolone)
| | R(x) | | R1(x) | | R2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
M
1(x)=NWD(M(x),M'(x))
M(x)=M
1(x)M
2(x)
stopień R
1(x) < stopień M
1(x)
stopień R
2(x) < stopień M
2(x)
Mianownik M
2(x) posiada te same pierwiastki co M(x) tylko pojedyncze
Za współczynniki liczników przyjmujesz współczynniki literowe i różniczkujemy równość
| | R(x) | | R1(x) | | R2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
aby je obliczyć
Gdy mianownik posiada tylko pierwiastki pojedyncze stosujesz rozkład na sumę
ułamków prostych
20 sty 17:54