🤗
Kasia: Pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia sa liczby 2 i −2. Wielomianu ten jest podzielny
przez trojmian q(x)=x2+2x−3. Napisz wzor tego wielomianu wiedząc że do jego wykresu należy
punkt (−2,24)
20 sty 13:24
Janek191:
W(x) = a*( x −2)*(x + 2)*(x2 +2 x − 3)
W(−2) = 24
20 sty 13:28
karty do gry : Popraw treść.
20 sty 13:28
Janek191:
Wróć − źle.
20 sty 13:30
Kasia: Dziękuję bardzo 🤗
20 sty 13:33
Janek191:
W(x) = a*( x − 2)*(x + 2)*(x2 + 2 x − 3) + b( x2 + 2 x − 3)
W(−2) = 24
b = − 8
20 sty 13:39
Janek191:
Dalej jest źle.
20 sty 13:42
Adam: za pierwszym razem było dobrze
20 sty 13:43
Janek191:
Czy rzeczywiście tym punktem jest ( − 2, 24) ?
20 sty 13:45
Janek191:
Nie, bo wtedy W(−2) = 0, a nie 24 .
20 sty 13:46
Adam: czyli taki wielomian nie istnieje
bo −2 jest pierwiastkiem, i (−2, 24) należy do wykresu
20 sty 13:51