...
Jadwiga: Liczby −1,0,1 są miejscami zerowymi wielomanu W o wspolczynnikach calkowitych.
Wykaz, ze dla kazdej liczby calkowitej a liczba W(a) jest podzielna przez 6.
20 sty 13:17
Janek191:
W(x) = m*( x + 1)*(x − 1)*x
W(a) = m*( a −1)*a*(a + 1)
a − dowolna liczba całkowita
Iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych jest podzielny przez 6, bo jedna z nich jest
podzielna przez 3 , a co najmniej jedna jest podzielna przez 2.
20 sty 13:23
Adam: W(x)=x(x−1)(x+1)P(x) gdzie P(x) − o współczynnikach całkowitych
3 kolejne liczby całkowite są podzielne przez 3!=6
20 sty 13:23